Te Szedd a Balokány-ligetben és környékén

Délelőtt kilenc órakor tízen kilencen szitáló esőben kezdjük el a takarítást. A szokásos Balokányi csapatot kiegészíti a Citibank hatfős kollektívája. Ők a felső sétány takarításának állnak neki egészen a Zsolnay központig. Temérdek eldobált szemetet, üvegeket, sörös poharakat, pillepalackokat kell összegyűjteniük. Mindenütt fellelhető a sok szemét a padok alatt, a padok réseibe dugva, a virágágyásokban.

A Balokányos csapat a Tudásközpont szerviz útja és a vasút mentén kezdi a munkát.

Maradtunk még elegen, hogy a tó körül a nagyra nőtt vizes fűben szedegessük a szokásos szemetet. A két szemetes edény telepítése óta lényegesen kevesebb az eldobált szemét. Hetente legalább két alkalommal körbesétáljuk a tavat, és a látómezőbe kerülő szemetet összeszedjük. Sokan keresik fel a ligetet, minden korosztály megtalálható közöttük. Sajnos a kihelyezett két szemetes edény kevésnek bizonyul a szemét befogadására. A felső betonsétányon sajnos egyetlen szemetes edény sem található, onnan rengeteg szemetet fúj le a szél a tópartjára és sajnos a tóba is.

Ketten a tóból a zöldmoszatot, faágakat, üvegeket, ruhadarabokat, műanyagflakonokat, pezsgősüvegeket halásszák le. Szétválogatják az anyagokat, és mindegyiket a megfelelő tárolási helyre szállítják.

A Te Szedd feliratú, szeméttel megtöltött zsákok a szorgos munkának köszönhetően szaporodnak a park Nyugati kerítéslábazatánál. Közben kisütött a Nap a lelkes munkásokra, és a vízcseppeket nagyrészt eltávolította a fűszálakról.

Lassan mindenki elvégzi a vállalt terület takarítását, és a megbeszélésnek megfelelően összeállunk egy közös fotó elkészítéséhez. Vidám szempárok figyelnek felém és várják, hogy megörökítsem ezt a munka által összekovácsolódott lelkes társaságot.

Megköszönöm a becsületes munkát mindenkinek, és a legközelebbi Balokány-ligeti takarításra meghívom a résztvevőket.

Baumann József munkaszervező

 

 

Hely: