Tavaszi nagytakarítás a Balokány ligetben


Lassan egy év telt el azóta, hogy civil szervezetek összefogtak, hogy a „Csipkerózsika álmában” lévő ligetet felébresszék: egynapos munkát hirdettek a Balokány ligetért. Ez a törekvés sikerrel járt, mert szorgos munkával a liget ismét tisztább lett, eltűntek a szemétkupacok, lekaszálták a derékig érő gazt, és szabaddá tették a sétautak egy részét. Az akkori közös munka eredményességét látva szövetkeztek, és létrejött a Balokány Ligetért Összefogás. Megtörtént a szóbeli együttműködési megállapodás az önkormányzattal. Tervek készültek a tó és környezetének szakszerű megújításáról. Felmértük a tó és környékén lévő források állapotát. Vízmintákat vettünk és elemeztettük a további hasznosítás érdekében. Ezt a szakszerű munkát a Tettye Forrásház a Hidro-Szer Kft és az ANTSZ munkatársainak köszönhetjük. Tárgyalásokat folytattunk az Önkormányzat, a Zöldhatóság és a Vízügyi hatóság munkatársaival, hogy egy szép látványszökőkutat építhessünk, ami egyben a tó vízminőségét is tovább javíthatja. Tárgyalásaink sikerrel jártak, minden hatóság támogatta tervünket, elképzelésünket. A Tettye Forrásház és a Hidro-Szer Kft több százezer forinttal hozzájárul a szivattyú és a vízvezetékrendszer kialakításához. A teljes költség meghaladja az egymillió forintot. A civil szervezetek vállalták az árokásást, majd az árok betemetését a csővezeték lefektetése után. A munkálatokat követően a tereprendezést és a parkosítást is elvégzik. A civilek továbbá a sétány alatt hetven méter hosszan levendulatöveket telepítenek, és fűmaggal vetik be a szabadon maradt területet. A forrás falazatát, előterét kijavítják, megerősítik, és körülötte kis sziklakertet alakítanak ki. A Mecseki Erdészeti Zrt. Pécsváradi Erdészete vállalta 30 darab madárodú legyártását, melyet a Zsolnay negyed és a Balokány liget környékén fogunk kihelyezni.

Balokány Ligetért Összefogás
 
 
Felhívás!
 
A Balokány Ligetért Összefogás 2011. március 12-én, szombaton és 13- án, vasárnap délelőtt kilenc órától munkára hívja mindazokat, akik segítenének szebbé tenni a Balokány ligetet. Családok, barátok, intézmények, iskolák segítségét is nagy örömmel várjuk!
 
Az elvégzésre váró munkák felsorolása: Falombok összegyűjtése zsákokba, járólapok hézagaiból gyomok kitakarítása, járólapokról a vékony földréteg eltávolítása, járólapok vízszintezése, pótlása, söprése, a környéken néhány zsák szemét összegyűjtése.
Szerszámok, amelyek szükségesek: Ásó, lapát, kapa, kiskapa, kőműveskalapács, kis feszítővas, lapos véső, kalapács, cirokseprű, lombsöprű, gereblye, vödrök, védőkesztyű.
 
A látványszökőkút munkáinak elkezdése: 40fm, 70cm mély és 40cm széles árok kiásása, homokkal való terítése, csővezeték fektetése, árok betemetése, tereprendezés, parkosítás.
Szerszámok, amelyek szükségesek: Ásó, lapát, csákány, kapa, talicska, gereblye.
 
Aranyeső-forrás: falazatának megerősítése, előterének lapozása, anyagszállítás, betonkeverés, falazás, tereprendezés, parkosítás.
Szükséges szerszámok: széles vágó, kalapács, vízmérték, serpenyő, kőműveskanál, fugázó vas, lapát, kapa, vödör, talicska, védőkesztyű.
 
Régi színpad: korhadt fagerendáinak bontása.
Szerszámok: 13-14 villás vagy csillagkulcs 17-19-es villás vagy csillagkulcs, kalapács, lapos véső, feszítővas védőkesztyű.
 
Mindenkit szeretettel vár a Balokány Ligetért Összefogás
 
Mottónk: „Rossz idő nincs csak rosszul öltözött turista!”
 

Információ: Baumann József  +3620 4747 151 vagy 06 72 787 107 telefonon 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁS: http://www.pecs-mecsek.hu/nagytakaritas-balokanyban

Hely: