Takarítás a Balokány-ligetben

Fülledt meleg üli meg a Balokányi-tó környékét. A vizet a magasra törő szökőkút sugarai fodrozzák a tó közepén. Egy heti kényszerpihenő után ismét jó látni a magasba szökkenő vízsugarakat. Még nincs öt óra, de már néhányan összegyűltünk a takarításra. Nekiállunk a tó fölötti, még műszakilag át nem adott betonsétány környékének takarításához. A betonpadok alatt és fölött mindenütt eldobált szemét. Zöme olcsó pillepalackos bor, sörös doboz, műanyag zacskók, barna kávés poharak. Színesíti a palettát a környéken található gyorsbüfé piros színű csomagolóanyaga, ami kivilágít a fűcsomók közül. A Zsolnay úton elhaladók a gépkocsik ablakából figyelik a jólöltözött „guberálókat”. Virítanak a sárga Biokomos szemeteszsákok, melyeket cipelünk magunkkal. Két zsák telik meg szeméttel ezen a rövid szakaszon. Megérkeznek a többiek és elindulunk a tó körül, és egyetlen szemét sem ússza meg a zsákolást. A két kitett szeméttárolót már profi módjára ürítünk, mintha szakvizsgáztunk volna belőle. Egy darab szemét sem kerül a zsák mellé, amit a szemetes edény lapos szájára húzunk.
 
A legtöbb szemét, mint mindig a park végében a kőpadok környékén található, itt négy zsákkal szedünk össze. Van itt zokni, pelenka, megviselt melegítőnadrág, mustáros flakon és temérdek pillepalack, cigarettacsikk. A gombaházból kitépett villanyvezetékeket komótosan megcsupaszították, és spagettinek álcázva most kupacokban hevernek a padok mellett. Kihalásszuk a tóban lévő partközeli flakonokat, sörös dobozokat, műanyag zacskókat és egyéb lebegő szemeteket majd lehasalva kiemeljük, és zsákokba rakjuk.
Dörren az ég, és felnézve látjuk, hogy sötét fellegek tornyosulnak felettünk. Néhány perc és elered az eső. Az öreg gesztenyefák lombjai alatt keresünk menedéket. Innen figyeljük a szökőkút vízcsóváit, és a sima víztükörre hulló esőcseppeket, melyek kis köröket rajzolnak maguk köré. Vidáman beszélgetünk és örülünk, hogy ismét találkoztunk egy kis időre. Csitul az eső és folytatjuk a munkát. Egyre telnek a zsákok, melyeket a gombaház egy szegletébe hordunk. A szerviz úton hatalmas kövérre hízott autókból vastag csöveket eresztenek a szennyvízcsatornába, hogy átmossák az eldugult rendszert.
 
 
Végre az utolsó éktelenkedő szemét is a zsákba kerül. Készítek csoportképet a munkában résztvevőkről.
Lassan kivilágosodik, és a sötét felhők közül kitekint néhány napsugár, hogy ellenőrizze az elvégzett munkát.

Baumann József     

Hely: