Szénbányász emléktúra

 A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány az idei bányásznapon az egykori szabolcsi bányaterületen újabb emlékjeleket helyez el. Ezek felavatására a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2012. szeptember 1- i nyílt túrájába illeszkedőn, közös emléktúrán kerül sor.

 
A túra 9 órakor a Hősök teréről indul. György-aknán az Alapítvány tagjai várnak bennünket. A túra résztvevői egy tájékoztató füzetet és emléklapot kapnak, amelyet a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány állított össze és az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület segítségével a Belányi digitális nyomdagrafikában készült.
Pusztafalvi Gábor okleveles bányamérnök és Tóth Klára, szövetségünk elnökének köszöntője után indul a túra, melynek során az egykori Mihály-akna és a Kisgyőri Iskola helyén emlékkövet, a Szabolcs-tárónál emléktáblát avatunk. A megemlékezéseket az alapítvány tagjai tartják, a programot a Bányász Emlékekért Egyesület ifjúsági tagozataként létrejött Mecseki Bányamanók szervezetének kis manói – a Budai Városkapu Iskola diákjai - színesítik jelenlétükkel . A Bányamanók vezetője Hartmann Piroska.
 
Útközben Szirtes Béla és Pálfy Attila aranyokleveles bányamérnököktől sok értékes információt tudhatunk meg a régi bányászati létesítményekről, György aknáról, a szabolcsi szénpályaudvarról, a Ferencz József aknáról és a hozzá tartozó lakótelepről.
A PBA tagjai a Szabolcs-tárónál elköszönnek tőlünk, de a nyílt túra tovább folytatódik.
 
A Szabolcs-tárótól visszatérünk a szénpályaudvarhoz, majd továbbhaladunk Új György-akna felé, és az egykori Liba Colónia, majd Békaváros érintésével Mecsekszabolcsra érkezünk. Csertetőn át az egykori függő kötélpálya nyomvonalán István aknára kapaszkodunk fel, majd egy jelzetlen úton visszajutunk Csertetőre és a Lelovics kerten át ( ma Szabolcsi Emlékpark) Mecsekszabolcsra érkezünk vissza. Innen a 2l-es járattal utazhatunk haza. A túra teljes hossza 12 km. Találkozás: 8.00 órakor a főpályaudvaron a 31/A járatnál.
Túravezető: Rónaky Gizella
 

Minden túrázni vágyót, volt bányászt és családtagjait, és mindazokat, akik a bányász emlékek iránt érdeklődnek, szeretettel várunk! 

Rónaky Gizella

Hely: