"Páratlan élvezet járni a Mecseket"

"Páratlan élvezet
Járni a Mecseket"-  Örökségvédelem egykor és ma címmel a Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Mecsek Egyesület és a Mecseki Erdészeti Zrt. közös kiállítása iskoláról iskolára utazik

A kiállításhoz múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak.

"A Mecsek a mi hegységünk. Ki jobban, ki kevésbé, de mindannyian ismerjük. Erdeiben, ösvényein sétálva gyönyörködünk a növények szépségében, a madarak énekében. Ha elfáradunk, megállunk egy-egy pihenőnél, és forrásvízzel oltjuk a szomjunkat. Kikapcsolódni járunk ide: egy kicsit elvonulni lakóhelyünk nyüzsgésétől.

A Mecsekben másképp viselkedünk, mint a városban. Ha másokkal találkozunk, ismeretlenül is köszönünk nekik. Ritkák az ilyen pillanatok, pedig tudjuk,hogy jártak már itt előttünk, mert jelzésekkel ellátott turista utakon haladunk, kiépített források vizével töltjük meg a kulacsunkat. Madáretetőket, ismeretlen emberekről szóló táblákat találunk a turistaházaknál, pihenőknél, amelyek padjain kifújjuk magunkat.

Vannak, akik hivatásuk részeként dolgoznak a Mecsekben: erdészek, favágók, vadászok, a nemzeti park alkalmazottai. Vannak azonban olyanok is, akik szabadidejükben munkálkodnak azon, hogy ami egyszer létrejött a Mecsekben, azt mások, később is élvezhessék.

Azokról a "láthatatlan kezekről" szól ez a kiállítás, amelyek nyomot hagytak a Mecseken. Olyan emberekről, akik észrevétlenül dolgoznak, mégis tudunk róluk, mert munkájuk eredményét kirándulásaink alatt élvezzük."

Kapcsolódó GALÉRIA