Országos vándorkiállítás részeként emlékeznek Pécsett az Erzsébet Tudományegyetem megnyitásának centenáriumára

Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás, 1920–1944 címmel nyílik kiállítás a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.) május 14-én 14 órakor. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által szervezett országos vándorkiállítás műtárgyak és dokumentumok, valamint interaktív eszközök, hang- és képanyagok segítségével segít eligazodni a két világháború közötti korszakban. Az ország hét helyszínén állomásozó kiállítás érdekessége, hogy a bemutatandó műtárgyak egy része országos múzeumokból, levéltárakból és könyvtárakból válogatott és kölcsönzött anyag, de ugyanolyan hangsúllyal szerepelnek a helyi múzeum és az egyetemi gyűjtemények műtárgyai is. 
 
„A vidéki német egyetemek közül Göttingen inkább a természettudományokra, Heidelberg pedig a szellemi tudományokra van beállítva. Minthogy Szegeden mi is inkább a természettudományokat és Pécsett inkább a szellemieket műveljük, már szárnyas igévé vált az is, hogy Szegedről, mint magyar Göttingenről, Pécsről pedig, mint magyar Heidelbergről beszélnek” – fogalmazott Klebelsberg Kuno a Pesti Naplóban 1929 júniusában megjelent cikkében.
 
A trianoni béke után a kultusztárcának gondoskodnia kellett az új országhatárokon kívül eső egyetemek sorsáról. Az 1872-ben Kolozsváron alapított Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem így nyert elhelyezést 1921-ben Szegeden, az 1912. évi XXXVI. törvénycikkel alapított pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem új székhelyéül pedig a középkori egyetemi múlttal rendelkező Pécset szemelte ki a kormányzat. Természetesen a döntés végrehajtása nem ment ilyen egyszerűen: a baranyai megyeszékhely az első világháborút követő belgrádi egyezmény értelmében szerb megszállás alá került, így az egyetem fakultásait átmenetileg Budapest fogadta be. Később, az átalakítási munkák elvégzése után 1923. október 14-én, Klebelsberg Kuno ünnepi beszédével nyitották meg az első tanévet Pécsett.
 
2014-ben fontos centenáriumra emlékezünk: a Jog- és Államtudományi Kar megnyitásával száz éve, 1914. október 3-án kezdte meg működését Pozsonyban az Erzsébet Tudományegyetem, amelynek jogutódja ma a Pécsi Tudományegyetem.
 
Talán nem véletlen az sem, hogy a tárlatnak otthont adó ház a kiállítást felölelő korszakban azé a Vasváry-családé volt, amelynek tagja, Dr. Vasváry Ferenc ebben a korszakban az egyetem tanára, egy időben (1927-28) rektora volt, s ebben az épületben lakott.
 
A május 14-től a pécsi Vasváry-házban látogatható, három pécsi gyűjtemény anyagával kiegészült országos vándorkiállítás különleges műtárgyakkal eleveníti fel a két világháború közötti időszakot. Látható lesz a pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem rektori bélyegzője, amely tavaly, ajándékozás útján került a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának gyűjteményébe, valamint az Egyetem 1938-ban, neogótikus stílusban készült jogarainak egyike.
 

A JPM Történeti Osztálya által összeállított, gondozott kiállítás – mely egyaránt ajánlható középiskolásoknak, egyetemistáknak és a téma iránt érdeklődő felnőtteknek – május 14-től július 12-ig lesz látogatható keddtől vasárnapig 10-16 óra között. A belépődíj felnőtteknek 500, diákoknak 250 forint.  

Csatolmány: