Múzeumi írások

Kiállításmegnyitó – Magyar forradalom, 1956

A Janus Pannonius Múzeum és Pécs M. J. Város Önkormányzata tisztelettel meghívja a Magyar forradalom, 1956 című időszaki kiállítás megnyitójára.

Időpont: 2016. október 21. (péntek) 10 óra

Csatolmány: 

A Mecsek turistaútjainak térképe, 1959

Az 1959-es kiadású Mecsek útikalauz és az ugyanebben az évben kiadott turistatérkép alapján járjuk be a Mecseket második múzeumi túrasorozatunk kirándulásain.  (ld: melléklet)

A múlt nyomában Somogyhárságyon és Magyarlukafán

 A Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület szervezésében, a somogyhárságyi és a magyarlukafai községi önkormányzatok, valamint a Janus Pannonius Múzeum közreműködésével Helyi Érték Műhelyeket tartunk a két faluban 2015. április és május folyamán. 

A kéthetente, szerda esténként sorra kerülő beszélgetések alkalmával muzeológusok  és helyi lakosok tárják fel Somogyhárságy és Magyarlukafa múltjának különböző területeit. A programsorozat  április 1-jén, 17 órakor a somogyhárságyi művészcsalád, a Kapoliak munkáiból összeállított kiállítással nyílik a somogyhárságyi kultúrházban, melynek anyagát a Janus Pannonius Múzeum, Kapoli Ilona festőművész és a két falu lakói kölcsönözték. 
Csatolmány: 

PADLÁS Helytörténeti Műhely - A VÍZ VILÁGNAPJA

A PADLÁS – Helytörténeti Műhely következő találkozóját 2015.

PADLÁS Helytörténeti Műhely: FÓKUSZBAN A SZÉN

A következő helytörténeti műhelyre 2014. október 16-án 17 órától kerül sor. Témája a szén. Helyszín: Várostörténeti Múzeum, Pécs, Felsőmalom utca 9, padlás.   A 20 perces előadások témái:  Különleges szén: a gyémánt Gál Éva, történész főmuzeológus, JPM oszt. vez.  Szénkinyerési technológiák a mecseki szénbányákban Csethe András, nyugalmazott bányamérnök  Tisztaszén technológiák – új utak a kőszén kitermelésében és felhasználásában Dr.
Csatolmány: 

PADLÁS – Helytörténeti műhely: REPÜLŐHÉTKÖZNAPOK

A Janus Pannonius Múzeum PADLÁS – Helytörténeti Műhely sorozatának következő programján Dr. Csizek Zoltán gazdagon illusztrált repüléstörténeti előadását hallgatjuk meg. Az előadást beszélgetés követi.

Helyszín: Várostörténeti Múzeum (Felsőmalom utca 9.)

Időpont: 2014. május 15. (csütörtök) 17:00

Csatolmány: 

Országos vándorkiállítás részeként emlékeznek Pécsett az Erzsébet Tudományegyetem megnyitásának centenáriumára

Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás, 1920–1944 címmel nyílik kiállítás a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.) május 14-én 14 órakor. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által szervezett országos vándorkiállítás műtárgyak és dokumentumok, valamint interaktív eszközök, hang- és képanyagok segítségével segít eligazodni a két világháború közötti korszakban. Az ország hét helyszínén állomásozó kiállítás érdekessége, hogy a bemutatandó műtárgyak egy része országos múzeumokból, levéltárakból és könyvtárakból válogatott és kölcsönzött anyag, de ugyanolyan hangsúllyal szerepelnek a helyi múzeum és az egyetemi gyűjtemények műtárgyai is. 

Csatolmány: 

PADLÁS Helytörténeti Műhely: A PÉCSI BÁNYÁSZATI ÖRÖKSÉG ÁPOLÁSA

A Janus Pannonius Múzeum PADLÁS – Helytörténeti Műhely sorozatának következő programján a pécsi bányászati örökségről beszélgetünk.

Csatolmány: 

Pécsi forrásépítők a Keleti Kárpátokban

 2014. január. 23-án (csütörtökön), 17 órakor Balokány-ligeti Pepita Kultúrtérben vetítéses előadás lesz a Fekete Tisza-forrás, embert próbáló építéséről.
 
Pécsi forrásépítőket kért fel a Szegedi GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület, hogy segítsenek terveik megvalósításában.
 
A vetítéses előadás során megismerhetjük a csodálatos tájat a magas hegygerincekkel, forrásokkal, patakokkal, fenyőkkel, szép virágokkal. 

PADLÁS Helytörténeti Műhely: Természetjárás

A következő helytörténeti műhelyre 2013. szeptember 25-én (kivételesen szerdán) 17 órai kezdettel kerül sor a Várostörténeti Múzeumban (Felsőmalom utca 9.). Témája a természetjárás.

Előadások és előadók:
 
A Mecsek Egyesület – B. Horváth Csilla, ny. osztályvezető, Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztály

Baranya Megyei Természetbarát Szövetség – Tóth Klára, elnök, Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

A Mecsek flórája – Dénes Andrea, főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály
Csatolmány: