A Mecseki Gyógyitókáról

1933-ban a pécsi Idegenforgalmi Hivatal, a városnak hírnevet szerző különlegességekre hirdetett pályázatot. Körlevelet intéztek a gyógyszerészekhez és drogéristákhoz, megkérdezve tőlük, „nem lennének-e hajlandók olyan gyógylikőr elkészítésén munkálkodni, ami a Mecsek gyógyfüveiből készülne”.  A zsűri tetszését végül Geiger Kálmán „Mecseki Gyógyitóka” nevű italspecialitása nyerte el. A patikus a város megrendelésére már 1933-ban megkezdte a mecseki gyógyfüvekből összeállított likőr gyártását munkahelyén, a Széchenyi téren levő Arany Sas patikában. (A patikák pincéje annak idején laborhelyiségekként is szolgált, itt nyílt alkalma a likőr előállításra. A mennyiségi növekedést jelzi, hogy 1936-ban 868 litert, 1938-ban már 46 348 litert készítettek e nemes nedűből.) A városba érkező idegenek, a rendezvények, kongresszusok résztvevői, -reklámfogásként - ingyen is hozzájuthattak a zamatos itókához. 1940-ben a Felsőmalom utcába telepítette át likőrüzemét Geiger Kálmán, amely „Mecseki Gyógyitóka és Dékány Brandy gyár” néven vált ismertté. A likőrüzem nemsokára a város nevezetessége lett, amelynek megtekintése különleges látványosságnak számított. Sok híres személy is elzarándokolt Geiger Kálmán üzemébe, s a patikus –a visszaemlékezések szerint – vendégkönyvet is vezetett e találkozások megörökítésére.

 

(Fotó: Füzi István)

A gyógyitókát befogadó palackokat a Zsolnay-gyárban állították elő, 0,5, 1, és 3 dl-es méretben. A kulacs formájú, kézi festéssel és matricázással díszített porcelán edénykék előoldalán az ital feliratát is tartalmazó grafika, hátoldalán Pécs város 1780-ban –a szabad királyi városi rang elnyerésekor kapott– címeres pecsétképe látható. A kulacsot a város színeit megjelenítő, kék-sárga sodrott zsinórral díszítették. Dr. Tegzes Ferenc, az itóka történetéről írt munkájában említi, hogy a likőrt országos reklámkampány tette ismertté, sőt, még külföldre is eljutott. A Pécsi Napló (1938-ban) a likőr karrierjéről szólva büszkén írja, hogy az itóka, melynek neve Mecsekünket is magában foglalja, már minden magyar város étlapján és italkártyáján szerepel. Végezetül Tegzes Ferenc tanulmányából szeretnénk idézni a belgrádi egyetem biológia professzorának, Nenadavic Lázó-nak 1938-ban írt sorait :
„A Mecseki Gyógyitóka nemcsak ízletes ital, hanem nagyon kellemes ízű stomachicum is, mely étvágyhiány, gyomorrontás, chronikus gyomorhurut és gyomorégés eseteiben mint gyógyszer kitűnő szolgálatot tesz.”
 
 
Csatolmány: