Beküldött írások

Szénbányász emléktúra

 A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány az idei bányásznapon az egykori szabolcsi bányaterületen újabb emlékjeleket helyez el. Ezek felavatására a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2012. szeptember 1- i nyílt túrájába illeszkedőn, közös emléktúrán kerül sor.

Múltidéző túra a Magyarok kunyhójához

2012. aug. 25. szombaton Baumann József túrát vezet Éger-völgy—Szúa​dó-völgy—Magyar​ok-kunyhója—Jak​ab-hegy—Éger-tető ­– Éger - vö​lgy útvonalon. Néhány kevésbé ismert járható ösvényt is megmutat, ismerteti a Magyarok kunyhója történetét. A túrán és megemlékeznek a turista elődökről.

Jegenyés János emléktúra – 2012

A Zengővidék civil szervezetei a hétvégén ötödik alkalommal rendezik meg az ÜVEGES HÉTVÉGÉT, amelynek idén Kisújbánya ad otthont. A programok egyike a Jegenyés János emléktúra 2012. Április 29-én (vasárnap). A túrát nyílt túra keretében a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség vezeti az alábbi útvonalon:
HOSSZÚHETÉNY – PUSZTABÁNYA – HÁRS-TETŐ – SOMOS-HEGY – FERDE-VÍZESÉS – KISÚJBÁNYA – ÓBÁNYA – MECSEKNÁDASD.

Falujáró túra

Turista csapatunk néhány percre ellepi Bonyhád autóbusz pályaudvarát és környékét. Rövid ismerkedés a vendéglátó egységek és bazárok környékén és már indulunk a következő busszal Kismányokra. A faluba érve a székely templomnál Dománszky Zoltán a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnöke fogad bennünket, aki megszervezte a templomoknál a fogadásunkat. Elsőként a szép faragásokkal díszített templomot nézzük meg és hallgatjuk a részletes tájékoztatást a templom építésének történetéről, ami 1988-1989-ben épült.

Madárlesen

A hosszú hideg télnek most már vége, mert a vándormadarak sorra hazatérnek. A cinegék és társaik sorra készítik fészkeiket és védik territóriumukat.
 
Megfigyelőállásomból éppen egy tengelic, vagy népi nevén stiglic fészkének építését figyelem, amint a fehér kőris szélső ágvillái között nyolc méter magasan szorgoskodik. A fészket a tojó építi, a hím a környéket figyeli és védi területét. A fészek vékony növényi szálakból, tollakból és finom szöszös anyagokból készül néhány nap leforgása alatt. Átmérője 8 centi körüli, mélysége, 5 centi lehet. A fészek, ahogy elkészült mindjárt fel is lesz avatva egy tojással. A kis tojás halvány krémszínű, alján sötét pöttyökkel nagyságát 1,5 centiméterre becsülöm.

Föld napi túrák Pécs védett területeire

Föld napi túrák Pécs védett területeire
Április 22. Nagyárpádi dombok Natura 2000 terület
Április 23. Pécsi Mecsek- Tettye
 
Április 22. (péntek délután, kb. 2 órás séta) Nagyárpádi dombok. (Indulás 14 órakor a nagyárpádi helyi buszvégállomástól).

A Tripammer-fa története

Tripammer Károly volt Pécs első erdőmestere, városi erdőtiszt. 1872-1926. között élt. Nevéhez fűződik a mecseki erdőgazdaság kezdeti, talán legnehezebb időszaka. Ő valósította meg a mecseki irtások helyén az első előnevelő csemetekerteket. Sokat tett a Mecsek erdészeti, és turistaútjainak, kiépítéséért.

Amikor a Sárkány vizet okád

Kellemes téli időben keresem fel a környék forrásait, Remete-réttől Orfűig, hogy elvégezzem vizeinek és hőmérsékleteinek méréseit. A Pécsi-tó kis szigetéről fotózom a vízbefolyásnál a hattyúkat és nézem odébb a jégen sikló korcsolyázókat. Elindulok a sétányon, és a Sárkány-kutat veszem célba. Nincs vízfolyás a mederben és gondolkodom, érdemes e felmenni a sziklák alatt megbúvó időszakos forráshoz. Fotós kíváncsiságom elindítja lábaimat felfelé, hátha vannak szép jég képződmények a kút körül. Alig lépek tizet, amikor erős csobogásra leszek figyelmes. Tekintetem felemelve az ösvényről, figyelmem a sziklák fele fordul. Víznek nyomát sem látom, és tudom, hogy erre a vízcsobogás csak a Sárkány-kút kitörésekor hallható.

Túra Kővágószőlőstől Teca Mamáig

2011. január 16-án vasárnap nekivágtunk egy kisebb túrának, amely kezdőpontjának Kővágószőlőst, végpontjának pedig Éger-völgyet, azon belül is Teca Mama vendéglőjét jelöltük ki. A túra során a piros négyzet jelzésen elindulva érintettük a Jubileumi keresztet, majd a Babás-szerköveket és a Sasfészket, ezután a Zsongor-kői kilátót és a Remete barlangot.