Föld napi túrák Pécs védett területeire

Föld napi túrák Pécs védett területeire
Április 22. Nagyárpádi dombok Natura 2000 terület
Április 23. Pécsi Mecsek- Tettye
 
Április 22. (péntek délután, kb. 2 órás séta) Nagyárpádi dombok. (Indulás 14 órakor a nagyárpádi helyi buszvégállomástól). Ismerkedünk az Európai védett (Natura 2000) terület történetével, növényzetével, ritkaságaival, geológiai értékeivel.  
Április 23. (szombat délelőtt, kb. 3 órás séta) Pécsi Mecsek – Tettye (Indulás: 8.30.-kor a Dömörkapui buszfordulóból). Az út során találkozunk az év vadvirágával és más növényritkaságokkal, hallhatjuk, és elképzelhetjük, milyen lehetett és hogyan változott Pécs e része a kezdetektől mostanáig.
A túrákat vezeti Dénes Andrea botanikus. Vendégek: Nagy Erzsébet régész, főmuzeológus a JPM Régészeti Osztályának vezetője (22-én) és Kraft János geológus, akinek számos érdekes és izgalmas írását olvashatjuk, pl. Mecsek Egyesület Évkönyveiben Pécs és környéke földtani, bányászati, tájtörténeti érdekességeiről. (22-én, és 23-án is). 
 
A túrákról részletesebben: Pécs védett területeinek megismerését 2010-ben a Föld napja alkalmából kezdtük. Akkor egyik nap a Szent István tér - Várfal sétány - Kálvária-domb útvonalon a belváros és belváros közeli védett területeket jártunk végig. Vendégek voltak Tillai Gábor történész és Detky Rita tájépítész. Második napon a Havi-hegy védett területével smerkedtünk, majd felsétáltunk a Dömörkapui sziklalejtőhöz, melyet egykor Pécs városa nyilvánított védetté, majd a Ny-Mecsek Tájvédelmi Körzet része lett. Ezen az úton Vágner Géza zoológus volt vendég kísérőnk.
1. túra: 2011-ben egyik célunk a Pécs-Nagyárpád melletti dombsor Natura 2000 terület értékeinek megismerése. A dombok a Baranyai dombvidék északi részeként egy  különleges geológia értékű területtel, élőhellyel, és olyan növényritkaságokkal gazdagítják Pécs természeti értékeit, mely máshol a város területén nem fordul elő. Az itt élő fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág pedig országosan is ritkaság.
A terület geológiai értékeivel, pl. védett kagyló kövületeivel Kraft János geológus ismertet meg bennünket. Nagy Erzsébet régész pedig a Nagyárpád területén, ill. dombokon folyt régészeti feltárásokról és Nagyárpád történetéről is mesél. A túra rövid, kb. két órás. 13.40-kor, a vasút állomásról induló 42-es helyi autóbusz érkezéséhez igazodtunk, ezért a túra 14 órakor indul a nagyárpádi buszfordulóból.
 
2. túra: Pécsi Mecsek -- Tettye.  A túrável a Pécsi Mecsek keleti részét érintve szót ejtünk és keressük e terület - az egykori városi parkerdőként helyi védett terület - botanikai értékeit. Megnézzünk a már termésben levő, de úgy is igen dekoratív év vadvirágát, és a Mecsek orchidea nevezetességét a majomkosbort és más növényritkaságokat. Kraft János geológus segítségével felidézzük a dínók és a mamutok korát, ismerkedünk mecseki dínóval (ill. lábnyomának egyik lelőhelyével) és a város talán legnagyobb tájátalakításán áteső terület a Tettye környék egykori ősi állapotait próbáljuk megidézni: Milyen lehetett a Tettye-patak vízesése, mésztufa lépcsői, és a környező a táj az itteni mésztufa és kőbányászat előtt. Útba ejtjük a gyűkési és tettyei kőbányákat hogy a föld mélyére is nézzünk. Indulás 8.30-kor a dömörkapui buszfordulóból. A 35-ős busz  8.05-kor indul a vasútállomásról.
Jelentkezés április 21. 16 óráig (aki teheti inkább e-mailen). 

, 72-213419, info: www.termtud.hu. termtud@jpm.hu
A túrák rövidek, kis kikapcsolódás nem árt a tojások festése és a sonkafőzés között!
Üdvözlettel: Dénes Andrea
Hely: